vreausapictez

arte vizuale, expozitii, materiale pictura

Cu siguranta multi dintre voi aveti si admiratori si critici acerbi. Va foloseste la ceva critica? V-a ajutat pana acum si in ce mod trebuie trasmise observatiile ca sa fie constructive?

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Subiectul pe care Elena l-a propus in forum mi-a dat ocazia sa formulez aceste intrebari. De multe ori, sunt in fata unor oameni care resping o anumita lucrare in mod violent, fara insa a putea sa formuleze de ce o resping. Cum am putea sa transformam niste observatii sterile in adevarate sfaturi de care artistul are nevoie.

O sa incep prin a formula cateva principii:

- nu criticati niciodata opera cuiva in acest fel: "nu imi place", "nu e arta adevarata"
- faceti un efort de analiza pentru a detecta ce anume nu functioneaza in lucrarea artistului: culorile, compozitia, perspectiva, materialele folosite...
- daca sunteti in pozitie de "senior" sugerati artistului in ce directie isi poate imbogati munca
- puneti-va in locul artistului: cu ce il ajuta observatia dvs?
- nu uitati ca lucrarile pe care le vedeti implica timp, dedicare, rabdare, bani si e corect ca artistul sa primeasca un feedback util.
- gestul unui artist de a expune implica multe generozitate si prin aceasta cere respectul nostru, chiar daca nu suntem de acord cu principiile sale estetice.

Lista e deschisa si va invit si pe voi sa adaugati alte principii ale criticii constructive.

Răspunde la Aceasta

Pe mine personal criticile m-au ajutat pentru ca astfel m-i "sa deschis ochii " greselilor si mi s-a dat ocazia sa le indrept invatand din acestea .Si as vrea sa atrag atentia ca pentru a ajuta artistul ,criticile trebuie sa fie sub forma de observatii,sfaturi pentru ca daca acestea vin in mod violent artistul va fi confuz si descurajat in a indrepta greselile...

Răspunde la Aceasta

Am experimentat critica in ambele sensuri: de respingere violenta (de genul "vei da faliment daca vei continua asa") si de acceptare constructiva. Cei mai buni critici sunt cei din familie, carora le si cer parerea, si care imi spun ce li se pare ca nu este in regula. Bineinteles, incurajarile venite de la seniori m-au mobilizat si m-au determinat sa lucrez cu si mai multa atentie. Cand lucrez, pun tot sufletul, ma abandonez cu totul actului creator, practic ma rup de realitatea inconjuratoare. De aceea, inteleg si cred ca o critica virulenta, expusa brutal si fara menajamente, raneste. Pe principiul "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face", daca vad o lucrare care nu se inscrie in estetica pe care o agreez, trec mai departe, pentru ca, uneori, si tacerea poate fi o critica. Dar, ca regula generala, intotdeauna este loc pentru un cuvant bun, apreciativ, pentru respect fata de munca altuia.

Răspunde la Aceasta

Eu cred ca cei mai buni critici sunt din familie si dupa ei, vin seniorii.
Nu cred in critica violenta, descurajeaza artistul.Mie critica sotului meu
i-mi prinde bine. Nu a-si putea sa critic un alt artist pentru ca stiu cata
munca este depusa pentru o lucrare indiferent de textura.
Dar ca sa devii mai bun ai nevoie de critica.

Răspunde la Aceasta

Critica este bine venite daca este si constructiva!Adica ,cel care critica sesizeaza cu adevarat anumite lipsuri,"iti deschide ochii" cum se zice popular,atrage atentia unei deficiente de constructie compozitionala sau cromatica de neintelegerea sau lipsa din bagajul tau de cunostinte,in a unor reguli de constructie ,desen sau chiar lipsa cunoasterii unor tehnici de lucru.In general,putini profesionistii pot sa fie si buni pedagogi-sa critici in asa fel incat cel criticat sa nu perceapa critica ca si pe un afront personal!Dar aratati-mi un artist adevarat care nu are si un orgoliu pe masura talentului!Totusi daca esti cat de cat cu capul pe umeri, accepta critica cu conditia ca ea sa vina de la o persoana care lucreaza poate de 2-3 ori mai mult decat tine,stiind ca experienta isi va spune cuvantul!Ce conteaza foarte mult este AUTOCRITICA,pe care putini o pun in practica.

Răspunde la Aceasta

Sincer, imi place critica , o vad ca pe o evaluare . Unii spun ce cred ei, sau ce inteleg, uneori ma simt neputincioasa cand vad reactii pur si simplu liniare : aha...., ;e bun; da, merge ....; dar critica adevarata cred ca este cea constructiva . Poate o detesti dar ....asa esti indrumat sa mergi mai departe

Răspunde la Aceasta

Răspunde la Aceasta

Despre

Adauga-ti lucrarile in magazinul ARTOMAT

Vinde-ti lucrarile prin ARTOMAT.
Trimite fotografii si descriere la contact @materiale-pictura.com.

CURSURI DE PICTURA / DESEN

Bucuresti
Alege cursurile de desen care ti se potrivesc:

1.Curs introductiv de pictura
Structuracursului.doc

2. Curs pictura nivel incepator si intermediar
Prezentarecurs.doc

3. Cursurile de initiere in pictura pentru parinti si copii. Detalii>>

3.Cursuri de pictura pe portelan Detalii>>

Salveaza prezentare

4. Cursuri de icoane clic aici pentru detalii>>

Descarca prezentare aici

Cluj
Scoala de arte Tudor Jarda

Gaurean Grigore

Timisoara
Asociatia Culturala Noua Acropola

Brasov
Magda Vacariu

Iasi
Ateneul Tatarasi

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Insignă

Se încarcă...

Activitatea Recentă

Topa Florica a adăugat 2 fotografii în albumul „Carbune
cu 1 oră în urmă
Valentin Neagu a adăugat o fotografie
pictura pe placaj in tempera
cu 2 ore în urmă
Kovats Daniela a adăugat o fotografie
Florin Piersic in rolul Margelatul. Tablou realizat din seminte.
cu 2 ore în urmă
cu 7 ore în urmă
david c a lăsat un comentariu pentru Valentin Neagu
cu 8 ore în urmă
FLORESCU DANIEL şi Topa Florica sunt acum prieteni
cu 8 ore în urmă
Valentin Neagu a adăugat comentarii în legătură cu fotografia „E timpul sa radem” a utilizatorului Schmidt Roger
cu 9 ore în urmă
Valentin Neagu a adăugat comentarii în legătură cu fotografia „primavara la Dorna” a utilizatorului david c
cu 9 ore în urmă

© 2010   Creat de Artiel în Ning.   Creează o reţea Ning!

Embleme  |  Raportare eroare  |  Confidenţialitate  |  Termeni de utilizare a serviciilor